Historijat

U svom dugogodišnjem radu RK „Kakanj“ Kakanj postigao je značajne rezultate. Od osnivanja 1969. godine do danas članovi ovog kluba su uspostavili na stotine hiljada veza sa radio amaterima cijelog svijeta. Za uspještan rad i aktivnosti ovaj klub je dobitnik brojnih priznanja među kojima i najveće svjetsko priznanje – Diploma svjetskog radio-amterskog pokreta iz Ženeve. Uz to su i brojni pehari i diplome za postignute rezultate u takmičenjima iz Japana, Kine, Australije, Indije, Amerike i drugih zemalja.

U 1994. godini Radio klub „Kakanj“ zauzima visoko 4. mjesto kao najhumanitarnija organizacija u sprovedenoj anketi radio slušalaca noćnog programa radio BiH od ukupno prijavljene 32 organizacije.
Prestankom ratnih dejstava ponovo je omogućeno da nastavimo u miru radio amaterske djelatnosti kao i ranije i to učešćem u takmičenjima, osvajanje novih diploma, organizovanje kurseva za radio amaterske operatore, organizovanje kurseva iz amaterske radio-goniometrije (otkrivanje skrivenih radio stanica) itd.

U proteklom periodu društvene prilike u BiH nisu išle na ruku uspješnoj realizaciji ciljeva i programa radio amatera. Otežana ekonomska situacija je mnoge organizacije i pojedince dovela u neizvjesnu situaciju.
Međutim, radio amateri našeg kluba svjesni svojih poteškoća su osjetili da je pravo vrijeme za intenzivniju aktivnost. Došlo je do intenzivnijeg rada na obuci novih radio operatora. Tako smo u 1998. godini završili kurs za amaterskog operatora u trajanju od 4 mjeseca za učenike srednjih škola na podrućju općine Kakanj kojom prilikom smo uspješno osposobili novih 16 radio operatora. „C“ kategorije, 1 radio operator „B“ kaegorije i 4 operatora „D“ kategorije.

PPS u Domu kluture 1974.
PPS u Domu kluture 1974.

Dana 05 i 06. juna 2011. godine organizovali smo susret radio amatera BiH i Državni šampionat u amaterskoj radio goniometriji. Na ovom takmičenju je uzelo učešće 96 takmičara iz 11 radio klubova širom BiH.

Na osnovu rezultata rada od samog osnivanja , naš radio klub je do sada više puta nagrađivan najvišim općinskim priznanjima. Ova priznanja su vezana za razvoj tehnike i radio amaterizma u našoj općini

U povodu obilježavanja Dana Državnosti BiH , 25. novembra 2011. godine , predstavili smo se našem gradu kroz prezentaciju rada radio kluba u prostorijama Omladinskog centra Općine Kakanj. Ovu našu prezentaciju je vidjelo preko 150 učenika osnovnih i srednjih škola naše općine.

Sredstva i oprema veze koju koristimo je stara oko 30 godina , te ličnim sredstvima vršimo servisirianja i popravku kvarova. Uz minimalna sredstva koja se uglavnom svode na novac od članarina , i veliku želju za radio amaterizmom , uspijevamo da se održimo u svijetu radio tehnike te težimo da se naš pozivni znak E73EKK čuje u eteru širom svijeta.

20 godina Radio kluba
20 godina Radio kluba